Proglašeni pobjednici konkursa „Čuvari sretnog djetinjstva“

Tri najbolje ideje za kampanje usmjerene na promociju primjera pozitivnog roditeljstva i štetnosti fizičkog kažnjavanja djece nagrađene su na konkursu „Čuvari sretnog djetinjstva“ sredstvima za sprovođenje kampanja. Trećeplasirani prijedlog „Budi moj svjetionik i ne daj mi da pokleknem“ koji je prijavio tim iz OŠ „Cazin II“ iz Cazina osvojio je 2.000KM, drugoplasirano rješenje tima Udruženje za edukaciju djece „Pričalice“ iz Sarajeva nazvano „Batina NIJE iz raja izašla“ nagrađeno je sa 3.000KM, dok je najviše bodova i 5.000KM za sprovođenje kampanje dobio prijedlog „Razumijevanjem do zdravog odrastanja“, tima Centra za psihoterapiju „U povjerenju“ iz Banja Luke.

„Zaštita djece od nasilja u bilo kom obliku jedan je od najvažnijih prioriteta Evropske unije. Nasilje nad djecom je nedopustivo. Tjelesno nasilje nad djecom je štetno i za fizički i za emotivni razvoj djeteta. Zakon ne štiti djecu od nasilja, čak je uvreženo mišljenje da je „batina iz raja izašla“. Međutim, da je batina valjala, u raju bi ostala. Nada ostaje da ćemo svi zajedno, kao dio kampanja, raditi za sretna djetinjstva“, izjavila je Jamila Milović Halilović, šefica Odjela za komunikacije i glasnogovornica Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Konkurs „Čuvari sretnog djetinjstva“ bio je otvoren za pojedince, organizacije civilnog društva i institucije koje su željele da u svojim zajednicama sprovedu kampanje koje će omogućiti više sretnih djetinjstava i odrastanje bez fizičkog kažnjavanja. Od 43 pristigle ideje iz cijele BiH, odabrane su 23 ideje koje su predstavljene na platformi sretnodjetinjstvo.ba, a u završnicu konkursa ušlo je 10 finalista sa najviše glasova posjetilaca platforme koji su zatim prošli kroz proces mentorske podrške.

Na finalnom događaju, tri pobjedničke ideje odabrane su na osnovu odluke stručnog žirija i bodovanja glasova online zajednice.

„UNICEF BiH nastoji svojim aktivnostima doprinijeti obuci djece i roditelja o nenasilnim oblicima discipliniranja i pružiti podršku promjeni svijesti o fizičkom kažnjavanju djece. To je proces koji zahtijeva najviše vremena, resursa i angažmana ljudi i zajednice poput učesnika izazova „Čuvari sretnog djetinjstva“, koji su samim učešćem već donijeli pozitivnu promjenu“, poručila je Nineta Popović, voditeljica komunikacija za razvoj UNICEF-a BiH i jedna od tri članice stručnog žirija na finalnom događaju.

Konkurs „Čuvari sretnog djetinjstva“ utemeljen je na uvjerenju da pozitivan odgoj koji se fokusira na uzroke ponašanje djeteta i pruža pozitivne primjere, uvođenjem nježne discipline i poštovanjem djeteta – mijenja neželjene oblike ponašanja. Nasuprot pozitivnom odgoju je fizičko kažnjavanje, koje čak i kada se koristi kao „disciplinska mjera“, može imati značajne trenutne i dugotrajne negativne posljedice po djecu. Mnogobrojna istraživanja su dokazala povezanost između fizičkog kažnjavanja djece i kasnijeg usvajanja agresivnog i nasilnog ponašanja, urušavanja mentalnog zdravlja i drugih zdravstvenih problema.

Konkurs „Čuvari sretnog djetinjstva“ dio je aktivnosti koje UNICEF u Bosni i Hercegovini sprovodi kao jedan od recipijenata EU sredstava za impelemntaciju projekta „Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“.