Budi moj svjetionik i ne daj mi da pokleknem

JU Osnovna škola "Cazin II"

Opis ideje +

OŠ „Cazin II“ je jedna od onih koje promovišu prijateljstvo i empatiju među svojim učenicima. Svake godine nastavnici planiraju aktivnosti koje će realizirati sa učenicima. U sve aktivnosti je uključeno Vijeće roditelja, Vijeće učenika i Centar za razvoj inkluzivnih praksi, koji djeluje u sklopu naše škole. Prethodne dvije godine su teme naših kampanja bile „ Prava nacionalnih manjina“ i „Vršnjačko nasilje“. Možemo se pohvaliti da je to pozitivno utjecalo na naše učenike, koji su okrenuti pozitivnim stavovima i mirnom rješavanju sukoba. Ove godine smo proveli anketu među učenica viših razreda o fizičkom kažnjavanju u porodici ili od strane drugih odraslih osoba. Rezultati ankete su pokazali da znatan postotak učenika još uvijek doživljava fizičko kažnjavanje od strane roditelja. Najčešći razlog za to su lošije ocjene od očekivanih. Neki su čak napisali da osim fizičkog kažnjavanja roditelji ih kažnjavaju uskraćivanjem hrane. To nam je dalo signal da se ove školske godine trebamo baviti ovim problemom.

Ključne aktivnosti +

Za ovu školsku godinu smo predvidjeli sljedeće aktivnosti: • Anketa: Da li si bio/la fizički kažnjen/a za nešto od starije osobe , odnosno da li si svedočio tome? Opravdanost za realizaciju ovog projekta već se pokazala nakon analize provedene ankete,tako da smo predvidjeli sljedeće aktivnosti: • Predstavnici tima projekta (učenici sa mentorima) bi poposjetili MUP Cazin i Centar za socijalni rad, gdje bi sa nadležnim inspektorima i stručnim osobama razgovarali o učestalosti porodičnog nasilja; Ujedno bismo dogovorili njihovu posjetu školi, gdje bi bila organizirana radionica za učenike i roditelje na ovu temu; • Razredne starješine na istu temu razgovarat će sa roditeljima na roditeljskim sastancima; • 26. oktobar 2018.godine obilježevanje Dana međusobnog pomaganja ( U toj sedmici bi učenici bili pratioci i podrška svojim kolegama koje imaju određene poteškoće); • 16.novembar 2018. obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije ( radionica u organizaciji Vijeća učenika i Vijeća roditelja); • 21. novembar 2018. Međunarodni dan dječijih prava, obilježiti kroz radionicu u kojoj bi učestvovali učenici iz viših razreda, pod vodsvom pedagoga školei nastavnika mentora; • 3. decembar 2018. obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ( Igre bez granica za učenike sa potoškoćama i učenicima koji čine Vijeće učenika) korelacija sa CRIP-om • 18. decembar 2018. obilježavanje Međunarodnog dana migranata, posjeta migrantskom centru u Hotelu „Sedra“. U ovoj aktivnosti bi učestvovali roditelji i učenici).; • 21. mart 2019. obilježavanje Međunarodnog dana Down sindroma, koji se već tradicionalno obilježava u našoj školi; • 29. april, obilježavanje Međunarodnog dana plesa-školsko igralište bismo pretvorili u plesni podij na kojem bi plesali učenici zajedno sa svojim roditeljima; • 15. maj 2019.godine obilježavanje Međunarodnog dana obitelji kroz prigodne radionice u kojma bi učešće uzeli roditelji, na temu odnosa u porodici. Svoju kampanju smo osmislili tako da kroz različite vidove suradnje sa roditeljima, u koju su uključena i djeca, povećamo svijest roditeljima o dugotrajnim i cjeloživotnim posljedicama fizičkog kažnjavanja djece.

Budžet +
1. Laptop, projektor, printer sa kopirnim aparatom, bijela tabla, plutana tabla Planirani iznos 2500 KM 2. Stručna literatura vezana za ovu tematiku 400 KM; 3. Materijali za radionice ( toneri, papir, flomasteri, bojice i sl.) 500 KM; 4. Rekviziti, sendviči, slatkiši i sokovi za igre bez granica 300 KM; 5. Prevoz do migrantskog centra „Sedra“ za roditelji i učenike i pokloni za djecu migrante 500 KM; 6. Lopte 300 KM; 7. Dnevnice za stručna lica angažirana u radionicima, hrana i piće 500 KM; 8. Nepredviđeni troškovi 500 KM;
Fotografija +
Video +